Date

2024 Mar 23
Expired!

Time

18:00 - 20:00

Ha szeretsz, miért nem szeretsz?

Az irodalmi-pszichológiai esten, Dobray Sarolta író, újságíró és Bánki György pszichiáter beszélget.
Sarolta az “Üvegfal” című regény szerzője, György “A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról” szerzője. A két mű kapcsán a ma oly sokat emlegetett „bántalmazó kapcsolatokról” lesz szó.
A bántalmazás az egyik legmegfoghatatlanabb kapcsolati ártalom, már csak azért is, mert gyakran mindenféle fizikai erőszak nélkül képes lassan, szinte észrevétlenül megmérgezni az életünket. Ha körbe – vagy épp magunkba – nézünk, észrevesszük, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben, így vagy úgy szinte mindenki érintett. Már ha észrevesszük… A bántalmazás mintázata ugyanis felismerhetetlen az avatatlan szemnek. A gyanútlan ember számára átláthatatlan, mi is történik vele valójában, miért fogy körülötte a levegő, mi az, ami fokozatosan elszívja az életerejét, ami elbizonytalanítja, sokszor egészen addig a pontig, amíg szinte alig ismer önmagára.
Milyen is ez a bonyolult dinamika? Hogyan épül föl? Hova vezet? Mennyire veszélyes? Van-e belőle kiút? Egy párkapcsolatban – akár egy kívülről tökéletesnek tűnő házasságban – miért ébred az egyik fél folyton növekvő légszomjjal, és miért érzi, hogy lassan kicsúszik alóla a valóság talaja?
Miért csinálja az egyik? Miért hagyja a másik? Mi ez a gyakran eszméletvesztésig pörgő tánc? Szeretet, szerelem hajtja? Vagy ezeknek épp valamiféle ellenkezője…?
Miért választjuk azt, akit választunk, sokszor látszólag teljesen vakon? És hogy jön ide a nárcizmus?
Ezekre a kérdésekre keressük a választ, egy ponton a közönség részvételével is.

JEGYVÁSÁRLÁS

Leave a Reply