Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/malomeskacsa.hu/wp-includes/functions.php on line 6115
Omlós kalács, ami nem maradhat le a menüről idén Húsvétkor - Malom és Kacsa

Omlós kalács, ami nem maradhat le a menüről idén Húsvétkor

Húsvéti terülj-terülj asztalkám –

Avagy mit és miért eszünk az ünnepen?

A Húsvéti étkezési szokások hosszú évek óta kiemelt részét képezik az ünnepségeinknek. Az omlós kalács és a tojás nem maradhat le a menüről! De vajon miért pont ezek az ételek olyan fontosak ebben az időszakban?

1. TOJÁS

Számos húsvéti étkezési hagyományunk, mint például a tojások élénk színekkel történő festése, évszázadok óta része a kereszténységnek. A keresztény értelmezés szerint a tojás a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi.

2. SONKA

A sonka éppen a böjti időszak végére füstölődött meg kellemesen és persze tovább el is állt, mint a friss hús. Tavasz elejére, a téli disznóvágásból hűtőszekrény nélkül már csak a sonka maradt meg. De ez egyben az egyik legfinomabb csemege is, így méltó volt a húsvét megünnepléséhez.

3. FONOTT KALÁCS

A kenyér Krisztus testének szimbóluma a szentáldozás és az utolsó vacsora során. A húsvéti kenyér állaga és külseje országonként változik, Görögországban, Törökországban és a kelet-európai országokban fonott kalácsként kerül az ünnepi asztalra. A frissen sült kalács illata, íze, tapintása nem fogható a boltban kaphatókhoz. Ha szeretnédlenyűgözni a családot egy igazi házi, firssen sült kalácsal, vegyél részt a Malom és Kacsa kalácskészítő workshopján, 2023 Április 3-án, ahol megtanulhatod, hogyan is készítették nagyanyáink a kalácsot. A kurzus azért is remek lehetőség, mert a japán tangzhong technikával készülő szuperpuha tészták receptúrájának elsajátítása máskor is jól jöhet. Ez a tészta, ugyanis nem csak Húsvétra bizonyul kiváló vendégvárónak, hanem a mindennapokban is. Egy diós-lekváros-csokis zserbó ihlette „szétszedős” kalács bármelyik családi rendezvényen megállja a helyét a Húsvéti időszak leteltével is. Jelentkezz a workshopra a sales@malomeskacsa.hu– email címen!

4. SÁRGATÚRÓ

A nagyböjtöt lezárandó vasárnapi asztalra már bőségesen kerülhetett étel. Régebben hatalmas batyukban mindet elvitték a templomba, hogy megszentelhessék, majd csak egy-egy darabot vágtak a kenyérből vagy kalácsból, a sonkából és a sárgatúróból is. A sárgatúró eredetileg a görögkatolikusok étke, de azokon a vidékeken a római katolikusok is ismerik és szívesen készítik húsvétkor. Manapság egyre több modern desszertet tálalnak az ünnepi asztalon. Persze nem tilos egy-egy nyuszi formájú kekszet, vagy bárány alakú cukormázzal díszített muffint falatozni, de ezek remekül kiegészíthetik a tradicionális menüt is. A hagyományt őrizni egyáltalán nem rossz dolog, főleg, ha finomságokkal jár.