Omlós kalács, ami nem maradhat le a menüről idén Húsvétkor

Húsvéti terülj-terülj asztalkám –

Avagy mit és miért eszünk az ünnepen?

A Húsvéti étkezési szokások hosszú évek óta kiemelt részét képezik az ünnepségeinknek. Az omlós kalács és a tojás nem maradhat le a menüről! De vajon miért pont ezek az ételek olyan fontosak ebben az időszakban?

1. TOJÁS

Számos húsvéti étkezési hagyományunk, mint például a tojások élénk színekkel történő festése, évszázadok óta része a kereszténységnek. A keresztény értelmezés szerint a tojás a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi.

2. SONKA

A sonka éppen a böjti időszak végére füstölődött meg kellemesen és persze tovább el is állt, mint a friss hús. Tavasz elejére, a téli disznóvágásból hűtőszekrény nélkül már csak a sonka maradt meg. De ez egyben az egyik legfinomabb csemege is, így méltó volt a húsvét megünnepléséhez.

3. FONOTT KALÁCS

A kenyér Krisztus testének szimbóluma a szentáldozás és az utolsó vacsora során. A húsvéti kenyér állaga és külseje országonként változik, Görögországban, Törökországban és a kelet-európai országokban fonott kalácsként kerül az ünnepi asztalra. A frissen sült kalács illata, íze, tapintása nem fogható a boltban kaphatókhoz. Ha szeretnédlenyűgözni a családot egy igazi házi, firssen sült kalácsal, vegyél részt a Malom és Kacsa kalácskészítő workshopján, 2023 Április 3-án, ahol megtanulhatod, hogyan is készítették nagyanyáink a kalácsot. A kurzus azért is remek lehetőség, mert a japán tangzhong technikával készülő szuperpuha tészták receptúrájának elsajátítása máskor is jól jöhet. Ez a tészta, ugyanis nem csak Húsvétra bizonyul kiváló vendégvárónak, hanem a mindennapokban is. Egy diós-lekváros-csokis zserbó ihlette „szétszedős” kalács bármelyik családi rendezvényen megállja a helyét a Húsvéti időszak leteltével is. Jelentkezz a workshopra a sales@malomeskacsa.hu– email címen!

4. SÁRGATÚRÓ

A nagyböjtöt lezárandó vasárnapi asztalra már bőségesen kerülhetett étel. Régebben hatalmas batyukban mindet elvitték a templomba, hogy megszentelhessék, majd csak egy-egy darabot vágtak a kenyérből vagy kalácsból, a sonkából és a sárgatúróból is. A sárgatúró eredetileg a görögkatolikusok étke, de azokon a vidékeken a római katolikusok is ismerik és szívesen készítik húsvétkor. Manapság egyre több modern desszertet tálalnak az ünnepi asztalon. Persze nem tilos egy-egy nyuszi formájú kekszet, vagy bárány alakú cukormázzal díszített muffint falatozni, de ezek remekül kiegészíthetik a tradicionális menüt is. A hagyományt őrizni egyáltalán nem rossz dolog, főleg, ha finomságokkal jár.