Komárom-Esztergom megyei látnivalók – Nyaralj belföldön!

Komárom-Esztergom vármegye páratlanul gazdag épített és természeti örökséggel büszkélkedik. Hiába az ország legkisebb megyéje, mégis bőven akad látnivaló, hiszen bepillantást enged a Pilis; a Vértes; a Gerecse és a Bakonyalja gyönyörű tájaiba, megismerteti látogatóival a Duna mentét, valamint a Kisalföldet. 

Így az aktív pihenés kedvelőinek remek úticél lehet; a túraútvonalak; kirándulóhelyek Komárom-Esztergom megye-szerte több napos kikapcsolódást biztosítanak. Ezalkalommal a Komárom-Esztergom megyei látnivalók listáját úgy állítottuk össze Nektek, hogy az épületek szerelmesei éppúgy találjanak célpontot, mint a túrázni vágyók. 

  • Majki Kamalduli Remeteség 

Gróf Esterházy József 1733-ban adományozta a montecoronai kamalduliaknak a gesztesi uradalmán fekvő Majkpusztát szántóföldjeivel, erdőivel, legelőivel, halastavaival és malmaival együtt. II. József uralkodó azonban feloszlatta a szemlélődő szerzetesrendeket, köztük a kamalduli rendet is.
A 19. század első felében az épületeket posztógyár bérelte, az 1860-as évektől az Esterházyak vadászkastélyként használták. 
Az észak-vértesi erdőség mélyén, náddal körülölelt tavak szomszédságában fekvő barokk műemlékegyüttes tizenhét cellaházból, templomtoronyból és kolostorból áll. Rám szakadék

  • A Rám-szakadék

Dobogókő és Dömös között, mintegy 1 km hosszan húzódik.
Magyarország egyik legvadregényesebb célpontja, a vízesések mellett létrákon mászhatunk feljebb és feljebb. A szakadék mélysége több helyen meghaladja a 35 m-t, míg fenékszélessége néhol a 3 m-t sem éri el. A Pilisi Parkerdő Zrt. 2013-ban adta át a Rám-szakadék Tanösvényt, valamint a hozzá kapcsolódó biztonsági és kényelmi fejlesztéseket.

  • Esztergomi Bazilika
    Az eredeti épületet 1180-ban tűzvész pusztította el, a ma látható klasszicista stílusú épületegyüttest a 19. század első felében emelték. Világviszonylatban a 18. legnagyobb bazilika, Európában csak a római Szent Péter-bazilika, a londoni Szent Pál-székesegyház, valamint a milánói és a kölni dóm múlja felül méreteit.
  • A tatai Öreg-tó és környéke

Sétálhatunk a tó körül, beleshetünk a várba, felbaktathatunk a Kálváriához, csatangolhatunk a Cseke-tó partján az arborétumban és persze a mesés, felújított Esterházy-kastélyt sem szabad kihagyni. 
A megyei értéktárban 181 megyei és 802 települési érték szerepel, így ez valóban csak néhány Komárom-Esztergom megye turisztikai látványosságai közül.

Megéri tehát több napra ellátogatni az ország északnyugati részére, s ha ehhez ideális szállást kerestek, foglaljátok le a Malom és Kacsa luxusapartmanjainak valamelyikét!
A tatai műemlékvédett épületegyüttes két exkluzív apartmannal rendelkezik, melyek 6-6 fő számára biztosítanak kényelmes elhelyezést.

A szállás teljes mértékben kutyabarát, s az étteremben az étkezést is könnyedén megoldhatjátok – még ételérzékenység esetén is. Ami pedig már csak hab a tortán, hogy mindkét apartmanból kilátás nyílik az Öreg-tóra.