Kirándulás két kerékkel – Népszerű a Tatabánya Tata kerékpárút

A tavaszi jó időben a biciklizés közkedvelt kikapcsolódási forma, a két kerékkel tett kirándulások egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Magyarországon is. Nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban számos kerékpárút-fejlesztésről; építésről lehetett hallani, melyek olykor természeti látnivalókat; olykor falvakat és városokat kötnek össze. 

A Balaton, illetve a Velencei-tó körbe kerékpározása bizonyára mindenki számára ismert lehetőség, de ezeken kívül is akadnak bőven olyan biciklis útvonalak, amelyeken megyén belül is  – például Tatabánya Tata kerékpárút – élmény a kerekezés. 

1, Duna-menti kerékpárút az EuroVelo 6 részeként:

A NIF beruházásában fejlesztett szakasz nemcsak a megyei kerékpárút-hálózatba csatlakozik be, hanem a főútvonalon kijelölt EuroVelo 6 nemzetközi kerékpáros-hálózat része, amely az Atlanti-óceántól egészen a Fekete-tengerig tart, Magyarországon pedig 420 kilométer hosszan a Duna mentén halad. A Dunaalmás és Neszmély közötti kerékpárúton biciklizők az útvonal kialakításának köszönhetően felfedezhetik a Duna árterének környezeti szépségeit.2, Világító kerékpárút a Duna mentén:

Kísérleti jelleggel világító szemcséket kevertek a Duna-menti kerékpárút burkolatába Esztergomnál, mintegy 230 méteren. A szemcsék a napsütéses órák számától függően 5-6 órán keresztül világítanak nagyobb fényerővel, majd azt követően is jobban láthatóvá teszik az utat. A szokatlan műszaki megoldás révén a kerékpározók napnyugta után és napkelte előtt is kényelmesen és biztonságosan követhetik az út nyomvonalát.

3, Által-ér menti kerékpárút:

Az Által-ér völgyi biciklisút Tatabánya Tata kerékpárút-szakasza nyerte el 2020-ban az év kerékpárútja címet a Közlekedéstudományi Egyesület Közlekedésbiztonsági Tagozata, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub által meghirdetett közönségszavazáson. Nem véletlenül: a kerékpárúton kanyarogva az Által-ér ívei, a Gerecse és a Vértes látványa teszik teljessé az élményt. A kirándulás a Turul-sziklával, a vértesszőlősi Samuval és a tatai várral is kiegészíthető.

A hosszú távok teljesítése közben bizonyára szükségetek lesz egy frissítőre.
Térjetek be Tatán a Malom és Kacsa Étterembe, ahol friss alapanyagokkal; házi receptúrákkal és tóra néző panorámával várunk Titeket. Ha több napra terveztek, akkor pedig ajánljuk figyelmetekbe apartmanjainkat is. Jó tekerést!