Tata látnivalók, tippek a tökéletes kiránduláshoz

A tatai tó hosszú évek óta közkedvelt úticél a kellemes, családi kirándulásra vágyók számára. Március közepén a tatai Öreg-tó újra megtelik vízzel és élettel. A tó partja egyszerre erdős és kiépített, ezáltal tökéletes sétára, biciklizésre, akár görkorizásra. A környék tele látnivalókkal, múzeumokkal, természetvédelmi területekkel, fantasztikus éttermekkel és cukrászdákkal. Budapestről autópályán kb. 40 perc alatt megközelíthető, így szuper alternatíva, ha szeretnétek megszökni egy kicsit a város zajától. De mit is érdemes útba ejteni, ha egyszer itt jártok? Íme néhány hely, amit nem hagyhattok ki.

Az Öreg-tó partja és a Tatai vár

A tatai látnivalók közül talán már ismerős az Öreg-tó és a Tatai vár, ugyanis a legtöbb Tata városát ábrázoló képen ez a két nevezetesség látható. Az Öreg-tó partja részben kiépített beton járdával rendelkezik, részben pedig erdős, földutakon tudjuk megkerülni a tavat. A pálya hossza 7 km, gyalogosan és biciklivel is kényelmesen megtehető út, rengeteg árnyékos résszel. A Tatai vár közvetlen a tó partján található vízi vár. Zsigmond király építtette még az 1400-as évek elején. Az épület jelenleg a Kuny Domonkos Múzeumnak ad otthont, mely az egész év során látogatható.

Esterházy kastély

A szintén közvetlen a tó partján található Esterházy kastély egy egészen új látnivaló, az épület ugyanis nemrégiben esett át egy teljes körű felújításon. A felújítás lehetővé tette, hogy ne csak kívülről, de immáron belülről is megcsodálhassuk Fellner Jakab remekművét, Magyarország legjelentősebb főnemesi családja, az Eszterházy család egyik kastélyát. A látogatókat Keddtől Vasárnapig, minden nap 10:00 és 18:00 között várják, beleértve a nemzeti ünnepeket. Bővebb információt az Esterházy kastély honlapján találsz.

Malom és Kacsa Bisztró és Rendezvényház

Az akív időtöltés levezetése képpen térjetek be néhány finom falatra és egy frissítőre a tó partján fekvő, történelmi múlttal rendelkező Malom és Kacsa Bisztró és Rendezvényházba. A rendezvényháznak egy 1670-ben épült malom, egy műemlék védett épület ad otthont, ahol eredeti állapotában csodálható meg a három barokk kori, kör keresztmetszetű fa oszlop, a födém gerendák és néhány korabeli fal is, amelyeket sikerült megőrizi. A menüben, akárcsak az épületekben, visszaköszönnek a régi, házias és modern jegyek.

Tatai Fényes Tanösvény

A Tatai Fényes Tanösvény bár egy picit távolabb esik az Öreg-tó partjától, ha már egyszer erre felé kirándultok, akkor ez a tatai látnivaló is kihagyhatatlan a listáról. A tanösvény egy több, mint negyven állomással rendelkező körülbelül 1,5 km hosszú ökoturisztikai útvonal, amely a fürdő területének természeti kincseit mutatja be interaktív módon. A látogatókat a hét minden napján várják 09:00 és 16:00 óra között.

Reméljük, hogy kedvet kaptál egy tatai kiránduláshoz és a látnivalók felfedezéséhez! Amennyiben több napos látogatást tervezel, ajánljuk figyelmedbe a Malom és Kacsa Apartmanjait is! Vár rád a vizek városa, Tata!